上ノ山テロワール!

6/7

休肝日

 

 

 

6/8

お料理当番、手巻き寿司。

 

北海道産松川カレイ、長崎産ヒラマサ、長崎産剣先イカ、鳥取産真鯵、鳥取産天然本マグロ、北海道産ミズタコ、北海道産ホタテ。

 

 

今日は捌きものが多かった。

 

 

こんな風に下ろしました。

 

 

 

上出来、上出来。

 

 

 

1本目 タケダワイナリー カミノヤマ テロワール 白 2016

昨年8月ワイナリーの売店で購入。山形県上ノ山市内の限定発売品。

上ノ山収穫のデラウエアとセイベル9110の混醸。

サンスフル(亜硫酸無添加)の表記はありませんが、これ亜硫酸使ってないでしょう。

本当にビオっぽい。それも凄く良いロワール辺りのビオのアンセストラルを思わせます。

デラの変な甘っぽさは皆無で、フルーツ感、イースト感、いきいきとした泡のバランスが絶妙。

すすーと体に染み入ります。

これも本当にお見事。さすが、タケダ。

 

 

2本目 タケダワイナリー カミノヤマ テロワール 赤 2016

赤は上ノ山収穫のマスカットベリーAとカベルネソーヴィニヨンのブレンド。

泡は僅かに感じるほど。あふれるような新鮮な赤いフルーツが押し寄せます。

エレガントなタンニンときれいに伸びる酸。

自然で素直な果実の味わいが、ひときわ印象的です。

何の抵抗感もなくスルスルと飲めてしまいます。

素晴らしいっ!!

 

 

 

 

 

Jun. 7

No Wine Day

 

 

 

Jun. 8

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

 

I cooked many fishes.

 

 

Very, very good!

 

 

 

1st Kaminoyama Terroir white 2016

I bought this at the winery.

It was made from Delaware and Seibel 9110 grown in Kaminoyama, Yamagata.

It was a very small production sold at only local area around the winery.

I felt very natural fruits, vivid babbles, fine acidity and minerals.

I didn’t feel any sulfites nuance.

What a natural white wine is this!

So tasty!

 

 

2nd Kaminoyama Terroir red 2016

The red is made from Muscat Bailey-A and Cabernet Sauvignon grown in Kaminoyama.

It was a very small production, too.

I felt super fine red berries, elegant tannin, nice acidity and comfortable after taste.

The taste was very, very natural, too.

It was very good for sushi today.

Delicious!