足利学校ワイン

10/28

二週続けて日曜日に台風襲来。まったくもう。

 

 

そんな嵐の中で、虎ノ門のバーカウンターでは、足利学校ワインのテイスティングパーティを昨日に続き開催。

 

 

足利学校は、ワイン好きが高じて「ワインを自分で造りたい!」という人たちの思いがカタチになったワイン造りの学校です。

足利にある “Cfa Backyard Winery”でワイナリーオーナー&醸造家の増子敬公さんと、ご長女の増子春香さんの指導のもと、醸造から販売までを生徒さんたちが行っています。

 

2015年がファースト・ヴィンテージで、今日はセカンドヴィンテージとなる2016年ワインの発表を兼ねた試飲会です。

 

 

台風で、お客さん来るのかと心配しましたが、驚くことにちゃんと何人もやってきました。

それぞれに個性の異なる5種類の甲州とベリーAを試飲。

 

 

試行錯誤のワイン造りを感じるところもありますが、それぞれに筋の良いユニークなキャラクター。

個人的には、とてもありだと思いました。

 

 

会の半ばに足利学校の先生、”Cfa Backyard Winery”の増子さん親娘が、予定外のサプライズでご来店。

いや、びっくりです。

ついでに増子さんが造った2015年甲州を抜いてみたところ、やはり格の違いは明白でした。(^ ^)

 

 

皆さん、ありがとうございました。

今後の展開に期待をしています。

 

 

夕刻嵐の中、フランスから長くカーヴドリラックスのエージェントを務めるワインオーバーランドのフィリップとマイクがご来店。

 

 

本日午後2時に羽田に着いたそうです。

よく飛行機、降りましたね〜。

 

商談後、嵐の中、Furutoshi銀座で食事会。

 

 

日本ワインと素晴らしいお料理を堪能しました。

 

 

 

 

電車が運休になるといけないので、早めにお開きにしました。

 

 

台風のおかげで、今日はドボンは無しよ。

 

 

 

Oct. 28

Another typhoon attacked Tokyo today again.

Oh! No!

 

 

Even though the very bad condition, we held “Ecole d’Ashikaga” wne tasting party at Toranomon Store.

“Ecole d’Ashikaga” is a unique wine making school for wine lovers, operated by ”Cfa Backyard Winery” in Ashikaga.

All of the students are not wine professional but love wine a lot.

They produce wine and sell them themselves led by Mr. Mashiko, the owner & winekaer of ”Cfa Backyard Winery”.

 

The student showed the new vintage 2016 for our customers.

 

I was concerned that no guests come here because of the typhoon terrible weather.

However, surprisingly, we received many guests.

 

I also tasted their wines.

They are not perfect but have very unique characters.

I think it is a very good challenge.

 

 

Accidently, we received Mr. Mashiko with no appointment afternoon.

Everybody are surprised very much.

 

It was a very interesting event today.

Very good job!

Thank you very much!

 

 

 

In the evening, I received Mr. Philippe Carrant and Mr. Mike Rogers in Overland Wine Trade in France.

They are my wine import agents since a long time ago.

They arrived at Haneda Airport 14:00 today even though a very bad weather.

I knew a lot of flights were canceled today.

How lucky guys they are!

 

 

After the business meeting, we went to Furutoshi Ginza and had a very fine dinner.

We tasted fine Japan wines and delicious cuisines in the typhoon.

 

We cut the dinner short to avoid traffic problems caused by typhoon.

 

Then, No DOBON tonight…