10/28
二週続けて日曜日に台風襲来。まったくもう。
そんな嵐の中で、虎ノ門のバーカウンターでは、足利学校ワインのテイスティングパーティを昨日に続き開催。
足利学校は、ワイン好きが高じて「ワインを自分で造りたい!」という人たちの思いがカタチになったワイン造りの学校です。
足利にある “Cfa Backyard Winery”でワイナリーオーナー&醸造家の増子敬公さんと、ご長女の増子春香さんの指導のもと、醸造から販売までを生徒さんたちが行っています。
2015年がファースト・ヴィンテージで、今日はセカンドヴィンテージとなる2016年ワインの発表を兼ねた試飲会です。
台風で、お客さん来るのかと心配しましたが、驚くことにちゃんと何人もやってきました。
それぞれに個性の異なる5種類の甲州とベリーAを試飲。
試行錯誤のワイン造りを感じるところもありますが、それぞれに筋の良いユニークなキャラクター。
個人的には、とてもありだと思いました。
会の半ばに足利学校の先生、”Cfa Backyard Winery”の増子さん親娘が、予定外のサプライズでご来店。
いや、びっくりです。
ついでに増子さんが造った2015年甲州を抜いてみたところ、やはり格の違いは明白でした。(^ ^)
皆さん、ありがとうございました。
今後の展開に期待をしています。
夕刻嵐の中、フランスから長くカーヴドリラックスのエージェントを務めるワインオーバーランドのフィリップとマイクがご来店。
本日午後2時に羽田に着いたそうです。
よく飛行機、降りましたね〜。
商談後、嵐の中、Furutoshi銀座で食事会。
日本ワインと素晴らしいお料理を堪能しました。
電車が運休になるといけないので、早めにお開きにしました。
台風のおかげで、今日はドボンは無しよ。
Oct. 28
Another typhoon attacked Tokyo today again.
Oh! No!
Even though the very bad condition, we held “Ecole d’Ashikaga” wne tasting party at Toranomon Store.
“Ecole d’Ashikaga” is a unique wine making school for wine lovers, operated by ”Cfa Backyard Winery” in Ashikaga.
All of the students are not wine professional but love wine a lot.
They produce wine and sell them themselves led by Mr. Mashiko, the owner & winekaer of ”Cfa Backyard Winery”.
The student showed the new vintage 2016 for our customers.
I was concerned that no guests come here because of the typhoon terrible weather.
However, surprisingly, we received many guests.
I also tasted their wines.
They are not perfect but have very unique characters.
I think it is a very good challenge.
Accidently, we received Mr. Mashiko with no appointment afternoon.
Everybody are surprised very much.
It was a very interesting event today.
Very good job!
Thank you very much!
In the evening, I received Mr. Philippe Carrant and Mr. Mike Rogers in Overland Wine Trade in France.
They are my wine import agents since a long time ago.
They arrived at Haneda Airport 14:00 today even though a very bad weather.
I knew a lot of flights were canceled today.
How lucky guys they are!
After the business meeting, we went to Furutoshi Ginza and had a very fine dinner.
We tasted fine Japan wines and delicious cuisines in the typhoon.
We cut the dinner short to avoid traffic problems caused by typhoon.
Then, No DOBON tonight…