12/3
一段と寒くなってきました。
前菜は、生ハムとモッツァレラのサラダ

主菜は久しぶりにアクアパッツァを作りました。

真鯛の切り身と北海道産の大粒アサリをワインで蒸し焼きにします。

アルデンテに茹でたリングイネのと絡ませながら頂きました。

アクアパッツァ、美味しいです。
本日のワイン

ドメーヌ ペッシュ・プイエ ブラン 2021 1,380円
うっかり倉庫に数本だけ残っていたバックヴィンテージを引き取りました。
ラングドック・ミネルヴォワで独自のサステナブル農法で栽培されたソーヴィニヨン・ブラン90%とシャルドネ10%のブレンド。
低温倉庫で4年の熟成を経た結果、なんとも“ぷるん、ほわん”とした心地良い口当たり。
野生酵母で発酵した自然派ワインならではの、“ぽよー”とした感じの奥に、とても厚みのある果実味があらわれます。
いや、良い状態です。このクラスの白ワインでこのヴィンテージだと、へたりはじめの方が多いと思いますが、これはとても良い熟成状態で美味しいです。
アクアパッツァにも、良く合いましたよ。
Dec. 3
It’s getting even colder.
The appetizer is Prosciutto and Mozzarella Salad
For the main course, I made Acqua Pazza for the first time in this season.
Madai fillet and large clams from Hokkaido were steamed and grilled in wine.
I had it with linguine boiled in al dente.
Acqua Pazza, delicious!
Today’s Wine
Domaine Pech Pouille Blanc 2021 1,380 yen
I bought a few back vintages that were left in the warehouse.
It is a blend of 90% Sauvignon Blanc and 10% Chardonnay grown in Languedoc-Minervois using a unique sustainable farming method.
As a result of 4 years of aging in a low-temperature warehouse, it has a pleasant mouthfeel that is “plump and fluffy”.
Behind the natural wine fermented with wild yeast, a very thick fruit flavor appears behind the “poyo” feeling.
Well, it’s in good condition. I think many white wines in this class are starting to lose their quality in this vintage, but this is very well aged and delicious.
It also went well with Acqua Pazza.

