キリタンポ鍋、美味しい!

11/16

大安吉日、日曜日、晴天。

まさに、本日はお日柄も良く。。ですね。

 

 

今日の夕食はキリタンポ鍋にしました。

 

 

朝から、グツグツ、コトコトと鶏ガラ2羽を煮詰めて出汁をとります。

 

 

火にかける事6時間。濃厚で白濁した鶏のスープがとれました。

 

 

キリタンポ鍋は今シーズン初めて。

ゴボウを買うのを忘れて、もう一度スーパーマーケットに行きました。

 

 

キリタンポ鍋、美味しい!

 

 

本日のワイン

 

 

オリオル・ロッセール キュヴェ エスペシアル NV  1,500円

醤油ベースのキリタンポ鍋に合わせるワインはいつも悩みのタネ。

醤油っぽいニュアンスがあるボルドーのシャトーラトゥールあたりが良く合うはずですが、あいにく私のセラーには手持ちがありません。

無難なところで泡にしました。

オリオル・ロッセールはいつ飲んでも実に美味しいです。

きめ細やかな泡が、キリタンポの濃厚な出汁にも良く合いました。

 

 

 

Nov. 16

It’s a very fine weather Sunday!

 

 

Today’s dinner was Kiritanpo hot pot.

 

From the morning, I boil down two chicken bones and make a broth.

It takes 6 hours to put on the fire. The rich and cloudy chicken soup was removed.

 

It was the first time Kiritanpo hot pot in this season.

I forgot to buy burdock and went to the supermarket again.

 

Kiritanpo hot pot, delicious!

 

 

Today’s Wine

Oriol Rossell Cuvee Especial NV 1,500 yen

Choosing the wine that goes well with soy sauce-based Kiritanpo hot pot is always a source of trouble.

It should go well with Bordeaux’s Chateau Latour, which has a soy sauce-like nuance, but unfortunately, I don’t have it in my cellar.

I chose a sparkling wine in a safe place.

Oriol Rossell is really delicious no matter when you drink it.

The fine bubbles went well with the rich broth of Kiritanpo.