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今夜はブルゴーニュの銘醸ワイナリー“ドメーヌ・ド・モンティーユ”の当主、エチエンヌ・モンティーユ氏と会食。
先週、突然エチエンヌから「ひさしぶり、会いたいけど、どう?」なんて感じで携帯に電話がかかってきました。
彼は、北海道・函館で2018年からブドウの栽培を開始し、2023年にはワイナリー “モンティーユ&北海道”を立ち上げました。
私はご縁があって以前からエチエンヌとは面識があり、以前からよくワインを一緒に飲んでいました。
(みんな若い)
2015年に彼を連れて3日間かけて北海道のワイナリーを案内したのが、彼が北海道でワイン造りを始めるきっかけでした。
(みんな若い)
あれから10年、彼と会うのは本当に久しぶりです。
今回は3週間のモンティーユ&北海道の滞在で、今日が最終日。
夕刻、函館から羽田について明日の早朝の便でフランスに帰るそうです。
短い東京での滞在、時間を有効につかいたいので、グーグル検索で羽田モノレール浜松町駅前の「和食日和 おさけと」というお店を予約しました。
実は、日本に3週間もいたから和食も飽きたかな、と思いワインバーを予約していたのですが、エチエンヌが「日本最終日だから、和食が食べたい。」というので予約を変更しました。
エチエンヌと私は3歳違い。
お互い歳を重ねましたが、会えば全然変わっていません。
変わったことは、今日は私の息子の大が同席していること。
今日は息子の造ったチェイス・ザ・グレープをエチエンヌに飲んでもらいました。
エチエンヌから「良く出来たワインだ」とお褒めの言葉をいただき、息子は感激。
加えて、いろいろとワイン造りに関していろいろとアドバイスをいただきました。
若手のワインメーカーにとって、ブルゴーニュの超一流ワイナリーの当主と会って、直接話が出来るって、なかなかない事ですよね。
ところでこちらのお店、日本酒の品揃えが凄い。
なんと曽我彰彦氏が造る小布施ワイナリーの日本酒がリストにありました。
エチエンヌは、弟の曽我貴彦氏とお友達なので、ぜひ飲ませようと思いました。
エチエンヌ、曽我さんの日本酒をものすごく気に入って3杯もお代わりしていました。
美味しい料理とワインとお酒。
昔話に花が咲き、ワイン談議とまた最新のワインマーケットについて情報交換。
本当に楽しく有意義なひと時でした。
エチエンヌ、今日はありがとう。また会おうね。
Jun. 4
Tonight, I had dinner with Mr. Etienne Montille, the owner of Burgundy’s famous winery “Domaine de Montille”.
Last week, I suddenly received a call on my cell phone from Etienne saying, “Hey, I’d like to see you, how are you?”
He started growing grapes in Hakodate, Hokkaido in 2018, and in 2023 he launched the winery “Montille & Hokkaido”.
I have known Etienne for a long time, and we often drank wine together.
In 2015, I took him on a tour of wineries in Hokkaido, which was the beginning of his winemaking in Hokkaido.
It’s been 10 years since then, and it’s been a really long time since I’ve seen him.
Today is the last day of his three-week stay in Montille & Hokkaido.
In the evening, he arrived at Haneda Airport from Hakodate and returned to France on an early tomorrow morning flight.
I wanted to make the most of my short stay in Tokyo, so I made a reservation at a restaurant called “Washoku Biyori Osaketo” in front of Hamamatsucho Station on the Haneda Monorail through a Google search.
He had been in Japan for three weeks, so I thought he was tired of Japanese food, so I made a reservation at some wine bar, but Etienne said, “It’s my last day in Japan, so I want to eat Japanese food,” so I changed the reservation.
Etienne and I are three years apart.
We’ve both gotten older, but we haven’t changed at all since we met.
What has changed is that my son Dai is with us today.
Today, I had Etienne drink Chase the Grape made by my son.
Etienne complimented him on the wine, saying it was a well-made wine, and my son was thrilled.
In addition, Etienne gave him a lot of advice on winemaking.
It’s not often that a young winemaker can meet and talk directly with the owner of a top-notch winery in Burgundy.
By the way, this shop has an amazing selection of Japan sake.
To my surprise, Japan sake from Obuse Winery made by Akihiko Soga was on the list.
Etienne is friends with Akihiko’s younger brother, Takahiko Soga, so I thought I’d give him a drink.
Etienne n liked Soga-san’s sake so much that he replaced three cups.
Good foods, wine and sake.
Old stories bloomed, wine discussions and information about the latest wine market.
It was a really fun and meaningful time.
Etienne, thank you for your time today. See you again.