1/23
寒さが緩んだ日が続いています。
今日の昼間、日向はポカポカでした。
夕食はキリタンポ鍋にしました。
スーパーマーケット2軒で探しましたが、セリは売っていませんでした。
バカ高いセリを買わずに済んで、少しホッとしました。
セリの代わりに水菜と豆苗を鍋に入れました。
セリはなくとも、キリタンポ鍋は大丈夫ですね。
鶏肉とゴボウがないと、ダメでしょうけど。
本日のワイン
マルキドボーラン シラー 2023 1,080円
キリタンポ鍋に合わせるワインは何にしようか、いつも迷いますが、今日はマルキドボーランのシラーにしてみました。
このヴィンテージのシラーは、凝縮感のある果実味から、ほのかな甘味を感じるスタイル。
思った通り、醤油とみりんで味付けをした鶏出汁をしっかりと受けとめてくれました。
シラーとキリタンポ、上出来でした。
Jan. 23
The cold weather has been loosening for few days.
For dinner, I made a Kiritampo-Nabe.
I looked for Seri in two supermarkets, but they didn’t sell it.
I was a little relieved that I didn’t have to buy ridiculously expensive Seri.
I put Mizuna and Tomyo in the pot instead of Seri.
Even if you don’t have a Seri, Kiritampo hot pot is fine.
It wouldn’t work without chicken and burdock, though.
Wine of the Day
Marchi de Beau Rond Syrah 2023 ¥1,080
I’m always at a loss as to what wine to pair with Kiritampo-Nabe, but today I tried a Marquis de Beau Rond Syrah.
This vintage Syrah is styled with a concentrated fruits flavor and a hint of sweetness.
As I expected, the chicken broth seasoned with soy sauce and mirin was well received.
Syrah and Kiritampo, it was a good marriage.