奮発して千葉産のハマグリ

11/28

爽快な秋晴れの1日。

こういう気持ちの良い日は、一年を通じてもなかなか無いですね。

ても、夜になったら一気に冷え込みました。

 

 

今日の料理。

相模湾で獲れたメジマグロのカルパッチョ

 

 

シャンボン・セック、オリーブ、アボカド、ミニトマトのサラダ

 

 

サワラのアクアパッツァ

 

 

今日は良いアサリが手に入らず、代わりに奮発して千葉産のハマグリを使いました。

 

 

スープがしっかりと取れて、とてもおいしかったです。

 

 

本日のワイン

 

 

ラ・クロワ・グラシオ ピクプール・ド・ピネ 2023 2,000円

ラングドック産のシーフードに良く合う白ワイン。

このヴィンテージから、オーガニックワインの認証を取得しています。

しっかりとした柑橘系の酸と厚みのある果実味、抜群のミネラル感。

美しく均衡の取れたエレガントなワインです。

ラ・クロワ・グラシオ、恐るべし。

アクアパッツァに、ドンピシャでした。

 

 

 

Nov. 28

It’s an exhilarating sunny autumn day.

It’s hard to find such a pleasant day throughout the year.

However, at night, it suddenly became cold.

 

 

Today’s dish.

Meji-Maguro Carpaccio caught in Sagami Bay

 

Chambon -Sec, Olive, Avocado and Cherry Tomato salad

 

Acqua Pazza

 

I couldn’t get any good clams today, so I worked hard and used Hamaguri from Chiba instead.

The soup came out well and was very tasty.

 

 

Wine of the Day

La Croix Gratiot Picpoul de Pinet 2023 2,000 yen

It is a white wine that goes well with seafood from Languedoc.

From this vintage, the winery has obtained organic wine certification.

I felt firm citrus acidity, thick fruitiness, outstanding minerality.

It is a beautiful, well-balanced and elegant wine.

La Croix Gratiot is awful great.

To Acqua Pazza, it was perfect.