11/10
寒い一日。
今日の夕食は、今シーズン初めてのキリタンポ鍋にします。
秋田のお隣、岩手産の南部地鶏のガラと鳥皮を朝からコトコト煮込んでスープを取りました。
セリが手に入らなかったので、代わりに三つ葉とワサビ菜をいれました。
キリタンポ鍋、美味しいです。
本日のワイン
ドメーヌナツメ 鎌倉ワイナリー デラウエア ピンクオレンジ 2022
山形県産のデラウエアを醸し発酵したオレンジワイン。
余計な添加物は使わず、できるだけ手を加えずに醸造後、酒石処理をせずに無濾過で瓶詰めしています。
フワッと、ホッとするような飲み口に、しっかりとした酸、ほのかなタンニン、心地良いミネラル感が現れます。
このスタイルの日本のオレンジワインは、好き嫌いが分かれそうですが、先日のドメーヌ・ボーと同じく私はとても好きです。
夏目さん、頑張ってください。ハゲながら応援しています。
Nov. 10
It is a cold day.
For dinner today, I cooked my first Kiritampo-Nabe of the season.
I made soup by simmering the bones and bird skin of chicken from Iwate, from the morning.
I couldn’t get Seri, so I added Mitsuba and Wasabi-na instead.
Kiritampo hot pot is delicious.
Wine of the Day
Domaine Natusme Kamakura Winery Delaware Pink Orange 2022
It is an orange wine made from Delaware in Yamagata Prefecture.
No extra additives are used, and after produced with as little modification as possible, it is bottled unfiltered without tartar treatment.
It has a fluffy, relieving taste with firm acidity, subtle tannins, and a pleasant minerality.
This style of Japan orange wine may be divided into likes and dislikes, but I like it very much, just like Domaine Beau the other day.
Good luck, Natsume-san. I’m rooting for you.