10/20
昨日の真夏日から一転、今日は肌寒い一日になりました。
夕食は、今シーズン初めての水炊き鍋にしました。
朝からコトコト、鶏ガラと鶏皮を煮込んでスープを取りました。
久しぶりの鍋ですが、やっぱり美味しいです。
これから我が家は、週一回くらいのペースで鍋料理でしょうか?
1本目 鎌倉ワイナリー シャルドネ 2022
山形産のシャルドネを鎌倉・長谷に新しく出来た小さなワイナリーが仕込んだ白ワインです。
発酵前一週間のスキンコンタクトと、亜硫酸無添加の醸造由来の薄い琥珀の色合い。
優しい果実味と、穏やかな酸、心に染み入るミネラル感。
そおっとブドウをいじらす仕込んだ、儚い感じの味わいで、賛否は分かれると思いますが、私はとても好きなワインです。
いいぞ、がんばれ、鎌倉ワイナリー。
2本目 トルチュ・アン・クリーク メルロー カベルネ 2022 1,200円
赤ワインも何か自然派っぽいのを飲もうかと思いましたが、適当なワインがありませんでした。
で、いつもの普通のラングドック産のワインにしました。
普通に美味しいです。
普通に美味しいのも大切ですね。と、改めて思いました。
Oct. 20
Yesterday’s midsummer day has turned into a chilly day.
For dinner, I had a Mizutaki-Nabe for the first time this season.
In the morning, I took a soup by stewing chicken stock and chicken skin.
It’s been a long time since I’ve had a hot pot, but it’s still delicious.
From now on, will my family cook hot pot at a pace of about once a week?
1st Kamakura Winery Chardonnay 2022
It is a white wine made from Chardonnay from Yamagata by a small winery newly built in Hase, Kamakura.
It took a skin contact from a week before fermentation.
A light amber hue derived from sulfite-free brewing.
I felt gentle fruits flavor, mild acidity and minerality that permeates the heart.
It has a fragile taste that is prepared with grapes, and I think it is controversial, but I like it very much.
Okay, good luck, Kamakura Winery.
2nd Tortues en Crique Merlot Cabernet 2022 1,200 yen
I thought about drinking some natural red wine, but there was no suitable wine in my stock.
So, I decided to go with the usual ordinary Languedoc wine.
It’s usually delicious.
It’s also important that it tastes good. I thought again.