9/22
お彼岸の中日です。
今日を境に、夜の方が長くなっていくんですね。
猛暑が続いていたので、なんかピンときませんが。
夕刻、家事の隙間をぬって、喜楽里 別邸に行きました。
短い時間のお風呂でしたが、湯上がりの生ビールは格別でした。
今日のお料理。
枝豆
冷奴
ホタテとマグロのお刺身
やきとり
秋刀魚
居酒屋メニューでした。
1本目 チェイス・ザ・グレープ フィールド・ブレンド 2021 2,800円
山梨県産の甲州とマスカット・ベーリーAに、少量のシャルドネをブレンド。
短期間の醸し発酵を経て、無濾過・無清透でボトリングしています。
醸し発酵由来のピンク色が、熟成とともに濃くなって、酒質にも厚みが出てきています。
今日の居酒屋メニューに、よく合いました。
2本目 ノストラーダ ガルナッチャ 2021 1,150円
スペイン内陸部アラゴン州カンポ・デ・ボルハ産のグルナッシュ100%で仕込まれた赤ワイン。
たっぷりの果実味、なめらかなタンニン。
大樽熟成からくる微かな雑味がアクセントになっています。
秋刀魚の塩焼きによく合いました。
Sep. 22
It’s the middle of the Higan day.
From today, the nights are getting longer.
It was very hot, so I couldn’t pinpoint anything.
In the evening, I slipped through the gaps in the housework and went to the Kirari Bettei.
It was a short bath, but the draft beer after the bath was exceptional.
Today’s dish.
Edamame
Tofu
Scallop and Maguro Sashimi
Yakitori
Sanma
It was a Japanese tavern menu.
1st Chase the Grape Field Blend 2021 2,800 yen
It is made from Koshu and Muscat Bailey-A and a small amount of Chardonnay from Yamanashi Prefecture.
After a short period of maceration and fermentation, it is bottled without filtration and transparency.
The pink color derived from maceration thickens with aging, and the body is also thickening.
It went well with today’s izakaya menu.
2nd Nostrada Garnacha 2021 1,150 yen
It is a red wine made from 100% Grenache from Campo de Borja, Aragon in inland Spain.
I felt plenty of fruitiness and smooth tannins.
It is accented with a faint miscellaneous taste from large barrel aging.
It went well with the salt-grilled sanma today.