12/17
今日は寄せ鍋にしました。
朝からコトコトと鶏ガラで出汁をとりました。
今日は休肝日。
ワイン飲みたかったけど我慢しましたよ。
12/18
お昼は、昨夜の寄せ鍋の出汁で雑炊を作りました。
大変、美味しゅうございました。
夜は手巻き寿司。
今日は地味目に手巻き寿司。
真鯛、真鯵、本マグロ、スルメイカ、ヒラメ、サーモン、ツナマヨ、キュウリ
真鯛と真鯵は江ノ島にあがった地物です。
やっぱり鮮度が違います。
ひさびさのツナマヨが、また美味しいんだ、これが。
1本目 ラ・クロワ・グラシオ ピクプール・ド・ピネ 2019 1,580円
何を飲もうか迷った挙句、この私のイチオシになりました。
今月、これ飲むの3回目。どんだけ好きなんだ。
牡蠣の養殖地として有名な地中海の港町、メーズ近郊で造られる白ワイン。
牡蠣に良く合うワインとして世界的に人気を博していますが、寿司にも本当に良く合います。
これ、本当に美味しいです。
2本目 マルキドボーラン カベルネ・ソーヴィニヨン 2019 870円
ツナマヨに合いそうだと思って、マルキのカベルネ。
我が家のご馳走、手巻き寿司にマルキドボーランを抜くのは珍しいですね。
でも、マルキボーラン、手巻き寿司にも良く合います。
この価格でこのクオリティー。
毎年、年間約45万本の販売数も納得です。
Dec. 17
I cooked Yose-Nabe for the dinner today.
I cooked it very well.
Unfortunately, it was a No Wine day today.
Dec. 18
I cooked Zosui Risotto for lunch using the Yose-Nabe soup leftover yesterday.
Very good!
Then I cooked Temaki-Sushi for dinner.
It was so delicious!
1st La Croix Gratiot Picpoul de Pinet 2019 1580 yen
After wondering which bottle I should choose for Temaki-Sushi, I decided to open my most favorite white wine.
It was the third time I had tasted this one in this month.
This Languedoc white wine is very popular as a better partner with oyster.
Also, it is a very, very good for sushi.
I love La Croix Gratiot Picpoul de Pinet!
2nd Marquis de Beau Rond Cabernet Sauvignon 2019 870 yen
Probably, I haven’t chosen Marquis de Beau Rond for Temaki-Sushi ever.
Because Temaki-Sushi is a special dinner, I always choose some kind of premium wine.
Actually, this one is very good for Temaki-Sushi, too.
I was sure again it had an outstandingly high cost-performance.
You will understand why Marquis de Beau Rond is sold about 450,000 bottles every year if you try this one.