8/6
本日はお休み。朝6時に起きてまた庭の草むしりです。ここのところ、休みの日は必ず草むしりをしていますが、追いつきません。
今日は朝から気温が高く、2時間半でギブアップ。
もう少しで熱射病になるところでした。
お昼は近所の回転寿司で生ビール。労働のあとのビールはうまいっす!
夜はカツオのカルパッチョを作りました。
メインは、daimajo-samaの”でらうま鰻ご飯”。
“でらうま”でした。
1本目 フジッコワイナリー デラウェア スパークリングワイン 2018
でらうま鰻ご飯には、デラウェア。
瓶内二次発酵で仕込まれた本格派スパークリングワインです。
強い泡に自然な果実味、微かな苦味が良いアクセントになっています。
デラウェアにありがちな甘ったるいニュアンスは全くありません。
自然な風味というか、生き生きとしたワイルドな感じのスパークリングワイン。
フジッコは泡を作らせると上手ですねえ。
2本目 朝日町ワイン 柏原ヴィンヤート 遅摘み 2017
山形県朝日町の柏原地区で遅摘み収穫されたマスカットベリーAで仕込まれた赤ワイン。
ブドウの収穫は11月上旬だそうです。
北の標高の高い畑ならではですね。
前にブドウの収穫に立ち会う機会がありましたが、驚くほど粒の小さな完熟したベリーAでした。
凝縮感の強いなめらかな果実味がいっぱいにあふれます。
ベリーAにありがちなキャンディ臭は皆無。
上品なベリーA、実に良いワインです。
ワタシ的には間違いなく、トップクラスのマスカットベリーAであります。
でらうま鰻ご飯にも、とても良く合いました。
Aug. 6
It was a day-off today.
I waked up at 6 a.m. and weeded my garden.
Recently, I weed the garden every day-off morning but I couldn’t catch up the job.
I was so tired.
Then I had a nice sushi lunch at a casual sushi bar near my house.
Then I cooked a part of dinner.
Bonito Carpaccio
The main dish was cooked by daimajo-sama.
Delicious Unagi Rice
Delicious!!
1st Fujicco Winery Delaware Sparkling 2018
It is made from 100% Delaware grown in Yamanashi by the traditional method.
I felt strong babbles, natural fruits and slight bitter.
I didn’t feel any bad taste that some Delaware often has.
The taste was very natural and wild.
I like this style of sparkling wine.
It was very good for Unagi Rice.
2nd Asahimachi Wine Kashiwabara Vineyard Late Harvest 2017
It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Kashiwabara Vineyard Yamagata.
Because the vineyard is located in very cool climate, the grape picking is very late.
Then the grapes are matured very much.
I like this elegant fruits, nice red acidity, silky tannin and a long after taste.
I didn’t feel any bad candy flavor that some Muscat Bailey-A has.
It is a very good Muscat Bailey-A.
I think it is one of the top Muscat Bailey-A wines in Japan.
Tasty! Tasty!