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昨年、北海道・余市に新しく設立された“モンガク谷ワイナリー”の試飲会に伺いました。
オーナーの木原夫妻が、自然農法で自家栽培したブドウを野生酵母で仕込んだこだわりのワイン。
ピノノワールを主体とした7種類のブドウを、すべて一緒に混醸した白ワイン一種類のみを造っています。
岩見沢の10Rで醸造したファーストヴィンテージの2015年、セカンドヴィンテージの2016年に、昨年末に発売された2017年に、わずか20L だけ試験醸造したピノタージュの白ワインを試飲しました。
深みのある厚い果実味、存在感のある長い酸が印象的。
なんとも特別感のあるワインです。
2017年は、カーヴドリラックス店頭で好評発売中。
価格は税込み5,000円です。
さて今夜は、カリフォルニアワイン協会の主催によるカリフォルニアワインのインポーターが集まる新年会に参加しました。
会場は汐留のPrime 42。夜景が見事です。
昨年から新しく日本支部の代表に就任した扇谷さんのご挨拶。
インポーターが一人一本ずつ持ち寄ったカリフォルニアワインをいただきました。
お料理も素晴らしく美味しかったです。
旧知のワイン仲間と、楽しいひと時を過ごしました。
皆さん、今年もどうぞよろしくお願いいたします。
Jan. 8
I participated in Mongakudani Winery tasting event.
Mongakudani Winery is a new winery established last year in Yoichi Hokkaido.
Mr. & Mrs. Kihara grow seven grape varieties by organic method and produce wine by field blending and using wild yeasts.
I tried to taste three vintages, which were 2015, 2016 and 2017.
They produced 2015 and 2016 at 10R Winery in Iwamizawa.
I also tasted Pinotage white wine, which is produces only 20 liter.
I felt big-deep fruits and fine-long acidity.
I was sure that they were very special wine.
I think the winery hold big promise for the future.
In the evening, I joined in the new-year party organized by California Wine Institute Japan held at Prime 42.
The staff of California Wine importers gathered there.
We saw a beautiful Tokyo night view.
Everybody brought a recommended California Wine.
We enjoyed nice foods, nice wine and nice talking.
Thank you very much!