夏休み最終日

8/9

佐渡から帰宅、4日間の夏休み最終日。

今日は1日、たまった日記を書いていました。

 

 

夕方から、お料理当番。

 

枝豆

キハダマグロと鯵のたたき

グリーンサラダ

 

 

 

鹿児島黒豚とリンゴのソテー ブラックベリーソース

 

 

今日の黒豚ちゃん、超美味しかったです。

 

 

 

1本目 グラン ヴァスコ ダン ブランコ 2016 1200円

ポルトガル・ダンの名門ワイナリー、キンタ ドス カルヴァリャイスの仕込むスタンダードな白ワイン。

ポルトガル人なら誰でも知っている人気のワインだそうです。

エンクルザード、ビカル、マルヴァジアフィナで仕込まれた透明で軽やかな白ワイン。

これもギンギンに冷やして飲みました。

美味しい~。

 

 

2本目 グラン ヴァスコ ダン ティント 2016 1200円

赤はトゥーリガナショナル、ティントロリス、アルフォチェイロで仕込まれています。

きめの詰まった黒いベリー系の果実味がいっぱい。

まろやかなタンニンと均整のとれた邪魔のない味わい。

これまた冷やして美味しい赤ワインです。

夏にはやっぱりポルトガルワインです。

この間、ポルトガル南部で最高気温が45度を超えてヨーロッパの新記録を更新したらしい。

あっちは、もっとあちいのねー。

 

 

 

Aug. 9

I came back from Sado.

It was the last day of my four days summer holidays.

I wrote this diary the all day long.

 

 

Then I cooked dinner.

 

Edamame

Sashimi

Green Salad

 

Porc & Saute with Blackberry sauce.

 

Very good!

 

 

1st Grao Vasco Dao Bianco 2016 1200 yen

It is the standard range white wine of Quinta dos Carvalhais, which is a very popular winery in Dao Portugal.

It is made from Encruzado, Bical and Malvasia Fina.

The style is very clean, natural and fruity.

I tasted this near the ice temperature.

Tasty!

 

 

2nd Grao Vasco Dao Tinto 2016 1200 yen

The red is made from Touriga Nacional, Tinta Roriz and Alfrocheiro.

I felt very dense blackberries and mild tannin.

There was nothing taste to disturb my palate.

I made this bottle be very cool.

It is also very good for summer drinking.

 

By the way, the temperatures of South Portugal were over 45℃ in these day.

Oh! No!