6/23
料飲稲門会日本ワイン部会の定例会に出席しました。
今日はゲストに山梨塩山のKisvinワイナリーの醸造責任者、斎藤まゆ氏をゲスト講師にお招きし、ワインセミナーを実施します。
斎藤まゆは、早稲田でフランス文学を専攻中に授業の一環で訪問したフランスのワイナリーで感銘を受けて早稲田を中退し渡米。
UCデイビィス校でワイン造りを学び、カリフォルニアとブルゴーニュのワイナリーでワイン造りを経験という経歴を経て、現在山梨でワイン造りに携わっています。
まゆのユニークな経歴と歯切れの良いワイントークに参加者一同興味津々。
途中から福田教授と一緒にワタシもディスカッションに参加。
ワインを試飲しながらの熱いトークに会場が盛り上がります。
この日本ワイン部会、会を重ねるたびに参加者が濃くなっております。
部長はリアルワインガイドのレギュラーテイスター、蜂須賀さん。
今回初参加は、ワインライターの柳忠之氏。
フォルスタージャパンの諸澤さんもゲスト参加。
濃いなあ。
Kisvinは、やっぱり美味しかった。
とても有意義なイベントでした。
皆さん、ありがとうございました!
Jun. 23
I joined to a meeting of Japan Wine Party in Ryoin Tomonkai, which is Weseda University Alumni organized by people in food business.
The guest speaker today is Ms. Mayu Saito, who is the winemaker of Kisvin Winery in Yamanashi.
She is our almu, too.
She talked about her unique carrier, philosophy and passion of wine making and grape growing.
Then I joined in the talk session with her.
All of us enjoyed her interesting talk and very fine wine tasting.
We had many wine professionals as the students today.
It was very surprising for me.
It was very good event.
Thank you very much!