6/2
お料理当番。
メバチマグロ、真鯛、ホタテのお刺身
イチゴとベビーリーフのサラダ
焼きヤングコーン
黒毛和牛のステーキ
イチゴのサラダ、ありですね。
1本目 タケダワイナリー ブランドノワール 樽熟成 2016
昨年8月にワイナリー訪問時に買いました。
山形産のマスカットベーリーA100%で仕込まれています。
たしか2000円くらいだったかな。
2本買って1本はすぐに飲んだのですが、その時はほのかに薄い紅色がわずかにみられる程度の白ワインだったと記憶しています。
今日抜いたら、鮮やかな紅色のロゼワインです。
へえー、色って変わるんですねー。
味わいは、自然で優しい果実味があふれます。
亜硫酸の添加が少ないのかな? すすすーと喉を通って刺激がありません。
アルコールも入ってないような錯覚に落ちます。
うーん、美味しい!
2本目 タケダワイナリー ルージュ樽熟成 2015
赤もベーリーA100%で仕込まれています。
しっかりとした骨格があるのですが、とにかくソフトでエレガント。
こちらも抵抗なく喉を通ります。
変に甘いアロマがなくて本格派。
赤いベリー系の綺麗な酸が印象的です。
いや、ベーリーAのワインとして非常に高い完成度を持っていると思います。
さすがは、タケダ。
いいですねえ。すごくいいですねえ。
Jun. 2
I cooked dinner.
Sashimi
Strawberry & Green Salad
Roast Young Corn
Wagyu Beef Steak
Very good!
1st Takeda Winery “lelevage en fut” Blanc de Noir 2016
I bought this at the winery 9 months ago.
I bought two bottles and opened on bottle as soon as I bought.
It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Yamagata.
At that time, the color of this was almost a white wine.
However, it has become a beautiful “Rose” color.
The taste was very natural and elegant.
I felt as if it didn’t have any alcohol.
What a charming wine is this!
So tasty!
2nd Takeda Winery “lelevage en fut” Rouge 2015
I also bought this one at the winery.
The price was around 2000 yen, I think.
It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Yamagata, too.
I felt a lot of red berries with very fine acidity.
I also felt silky tannin and comfortable after taste.
There was nothing taste disturbing my palate
It’s so tasty.
I think it is a very good sample of fine Bailey-A in Japan.