12/20
休肝日
12/21
大阪から息子夫婦が1歳4ヶ月になった孫を連れてやって来ました。

孫がいるとにぎやかです。

孫パワーで、難病の智子もうれしそう。

今日の夕食は、キリタンポ鍋です。



みんなで鍋を囲んで、にぎやかです。


孫と息子夫婦はクリスマスまで滞在予定です。
今年のクリスマスは、にぎやかになりそうです。
本日のワイン

1本目 チェイス・ザ・グレープ フィールド・ブレンド 2021 2,800円
息子が造るチェイス・ザ・グレープのサードヴィンテージ。
山梨県甲府市で収穫した甲州とマスカット・ベーリーAのブレンドです。
熟成とともに果皮由来の淡い紅色が濃くなってきて、味わいにヴォリューム感がでてきています。
いまが一番美味しいかもです。
これ、キリタンポ鍋にぴったりでした。
2本目 キリノカ 小野ルージュ 2024
キリノカヴィンヤーズ&ワイナリーは、ワイン醸造家の沼田実さんが信州小野に開いた新しいワイナリー。
私と沼田さんとの出会いは、いまから26年前までさかのぼります。
1999年1月30日、私が創業したカーヴドリラックスの開店初日、一番先頭に並んだ赤いジャケットの人が沼田さんです。

ニュージランドを始め、様々なワイン産地でワインの醸造とコンサルタントを行い、ついに念願かなって、ご自分のワイナりーを立ち上げました。凄いです。
これは、自社葡萄園収穫のピノ・ノワールで仕込まれたワイン。
実は2024年の自社畑のピノ・ノワールは、5月10日に発生した遅霜で壊滅的な被害を受けたそうで、ほんの僅かに収穫できたブドウで仕込んだ貴重なキュヴェだそうです。
ラベルに ” The cry of Pinot” とあるのは、そういう意味なんがあるんですね。
さて、これ、美味しいですね。
淡い味わいの奥に、しっかりとピノ・ノワールならではのエレガンスがあります。
ぼやっとしていると、うっかり見逃してしまいそうな綺麗な果実味と酸、心地良い渋みが現れます。
余韻も長く続きます。
キリタンポ鍋の濃厚な出汁に、負けそうで負けません。
賛否は分かれそうですが、私はこれ、とても良いピノ・ノワールだと思います。
頑張れ、沼田さん。ハゲながら応援しています。
Dec. 20
No Wine Day
Dec. 21
My son and his wife came from Osaka with their son, who is 1 year and 4 months old.
It’s lively when I received a grandson.
With grandson power, Tomoko who has an incurable disease seems to be happy.
Today’s dinner is Kiritanpo hot pot.
Everyone gathers around the pot and it is lively.
My grandson and son are planning to stay until Christmas.
This Christmas, it looks like it’s going to be lively.
Today’s Wine
1st Chase the Grape Field Blend 2021 2,800 yen
It is a third vintage of Chase the Grape made by my son.
This is a blend of Koshu and Muscat Bailey-A harvested in Kofu City, Yamanashi Prefecture.
As it ages, the pale red color derived from the peel becomes darker, giving the taste a sense of volume.
Now might be the most delicious.
This was perfect for Kiritanpo hot pot.
2nd Kirinoka Ono Rouge 2024
Kirinoka Vineyards & Winery is a new winery opened by winemaker Minoru Numata in Ono, Shinshu.
My encounter with Mr. Numata dates back to 26 years ago.
On January 30, 1999, the first day of the opening of Cave de Relax, which I founded, Mr. Numata was the first person in the red jacket to line up.
He has been winemaking and consulting in various wine regions, including New Zealand, and finally set up his own winery. It’s amazing.
This wine is made with Pinot Noir harvested from the estate vineyard.
In fact, the Pinot Noir from his vineyard in 2024 was devastated by the late frost that occurred on May 10th, and it is said to be a valuable cuvee made from grapes that were only a few harvests.
That’s what the label says “The cry of Pinot”.
Well, this is delicious.
Behind the light taste, there is a solid elegance unique to Pinot Noir.
I found a beautiful fruits flavor, acidity, and pleasant astringency that you might inadvertently miss.
The aftertaste also lasts for a long time.
There may be pros and cons, but I think this is a very good Pinot Noir.
Do your best, Mr. Numata. I’m cheering for you.

