6/9
休肝日
6/10
今日、関東地方も梅雨入りです。
よく降る雨ですね。
今日の料理
お刺身切り落とし
小松菜のおひたし
鰻炊き込みご飯
ワイン、醤油、みりんベースの自家製タレでしっかり蒸し直した鰻です。
ご飯は、自家製タレと出汁と生姜で炊き上げます。
鰻炊き込みご飯、美味しい。
本日のワイン
ベル・デュ・スッド ピノ・ノワール 2023 1,100円
一昨日のシャルドネと同じく、私がセブン&アイグループのスーパーマーケット用に開発輸入するワインです。
海に近いブドウ畑で収穫したピノ・ノワール100%で仕込まれています。
この畑、ブドウの成長期には朝晩ほぼ必ず海霧が発生します。霧かブドウとブドウの樹を日焼けから守ってくれるんだそうです。
気温の高いラングドック地方でも、冷涼なミクロクリマってヤツです。
新鮮な赤い果実味、ハツラツとした酸とミネラル感。
口当たりはサラリとスッキリ。
良いピノ・ノワールです。
鰻にピノ・ノワールってよくあいますね。
Jun. 9
No Wine Day
Jun. 10
Today, the rainy season has begun in the Kanto region.
It rains a lot.
Today’s Dish
Sashimi cut-off
Komatsuna Ohitashi
Steamed Eel Rice
It is an eel that has been thoroughly resteamed with a homemade sauce based on wine, soy sauce, and mirin.
The rice is cooked with homemade sauce, broth and ginger.
Steamed Eel Rice is delicious.
Wine of the Day
Belles du Sud Pinot Noir 2023 1,100 yen
As same as the Chardonnay which I tasted the day before yesterday, it is a wine that I develop and import for the Seven & i Group’s supermarkets.
It is made from 100% Pinot Noir harvested from vineyards close to the sea.
During the growing season of grapes in this vineyard, sea fog almost always occurs in the morning and evening. It is said that the fog protects the grapes and vines from sunburn.
Even in the Languedoc region, where the temperature is high, it is a cool micro climate.
I felt fresh red fruits, crunchy acidity and minerality.
The mouthfeel is smooth and refreshing.
It’s a good Pinot Noir.
Pinot Noir goes well with a Eel Rice.