今日は海鮮チラシ寿司

10/18

休肝日

 

 

10/19

10月も下旬に入ろうというのに、東京の最高気温は30℃超えの真夏日です。

この先、地球はどうなってしまうのでしょうか?

 

今日は、海鮮チラシ寿司です。

 

 

酢飯には、大葉と生姜を混ぜ込んで、きざみ海苔をトッピングしました。

 

 

本マグロ頭肉、キハダ、目鯛、ノルウェーサーモン、真鯵、甘エビ

 

 

オリーブオイルとバルサミコを使わないチラシ寿司は、我が家では珍しいです。

お醤油とワサビで食べるチラシ寿司も美味しいですね。

 

 

 

今日のワイン

ジェフ・カレル ポワン・ド・ヴュ ブラン 2022  3,200円

板橋の“酒わいん工房とだや”さんのおすすめで買いました。

ラングドックの自然派ワインです。

なんとリースリング75%とシャルドネ25%のブレンドだそうです。

ワインコンサルタントのジェフ・カレル氏が、自らの“視点”と名付けたユニークなワイン。

ネクターを思わせる厚みのある果実味、きれいに伸びる酸、豊かなミネラル感。

フルボディ・タイプの白ワインですが、口に含むといっさいの抵抗がなく、スルーと喉を通ります。

すると心地のよい気が、体中に染みわたっていく感じです。

今日の海鮮チラシ寿司にもぴったりでした。

 

今日もワインは一本だけ。ワインを飲む前に、少々日本酒をいただきました。

 

 

Oct. 18

No Wine Day

 

 

Oct. 19

Even though we are about to enter the end of October, the maximum temperature in Tokyo was over 30 degrees Celsius.

What will happen to the Earth in the future?

 

 

Today, it’s Seafood Chirashi-Sushi.

 

The vinegared rice was mixed with Ohba and Ginger and topped with chopped Nori.

 

 

Tuna head, Yellowfin Tuna, Sea Bream, Norwegian Salmon, Aji and Shrimp

 

 

Chirashi-Sushi without olive oil and balsamic is a rarity in my house.

The sushi served with soy sauce and wasabi is also delicious.

 

 

Today’s Wine

Jeff Carrel Point de Vue Blanc 2022  3,200 yen

I bought it on the recommendation of “Wine Shop Todaya” in Itabashi.

It is a natural wine from Languedoc.

It is a blend of 75% Riesling and 25% Chardonnay.

Wine consultant Jeff Carell has named this unique wine as his “point of view”.

I felt thick fruits flavor reminiscent of nectar, beautifully stretched acid, and rich minerality.

It is a full-bodied white wine, but when I put it in my mouth, there is no resistance at all, and it passes through and down the throat.

Then, the pleasant feeling permeates the body.

It was perfect for today’s seafood flyer sushi.

 

 

Today, there is only one bottle of wine.

Before drinking wine, I had a little sake.