手巻き寿司は最高です

10/3

今日はお休み。

 

朝の3キロランのあと、庭の草むしり約2時間。

水分補給を忘れて、軽く熱中症。

午後から夕食のネタを仕入れに出かけ、お料理当番は手巻き寿司。

 

天然のカンパチ、イサキ、真鯵、スルメイカをゲット。

 

 

 

鮮度抜群、上手にさばけましたよ。

 

 

 

 

手巻き寿司は最高です。

 

 

 

 

ちょっとネタが多すぎたけど。。。

 

 

 

 

1本目 キザン セレクション シャルドネ 2019  2,090円

塩山のワイナリー周辺で収穫したシャルドネで仕込まれています。

澄み切った銘水を思わせるクリーンなスタイル。

すっきり辛口の軽めのワインと思いきや、飲むほどに複雑な風味が現れてきます。

柑橘系とトロピカル系のフルーツ、バニラを感じる上品な樽熟成のニュアンスもあります。

それでいて、この透明感。本当にピュアなワインです。

 

 

2本目 シャトーメルシャン 椀子シャルドネ&ソーヴィニヨン・ブラン 2019  2,500円

今日は、白+白 で参ります。

「あたしはワインは白よ。赤が無くても生きていける。」とは、最近のdaimajoさまのご意見。

ま、ワタシもどちらかと言えば白好きです。

今日は手巻き寿司なので、白で通します。

これも先月ワイナリーの売店で購入しました。

長野県だけで販売される限定ワイン。

椀子ヴィンヤードで収穫された長野産シャルドネとソーヴィニヨン・ブランをブレンドしています。

初めメルシャン特有のカチンとした硬質のミネラル感。

あとからきれいな酸と、豊かな果実味がひろがります。

最近、フランスでもシャルドネとソーヴィニョン・ブランのブレンドをちょくちょく見かけます。

このブレンド、とても有りだと思います。

 

 

Oct. 3

It was day-off today.

After the morning 3 km running, I weeded my garden for two hours.

I forgot to drink water during the weeding.

I suffered slight heatstroke.

 

Then I went to some supermarket to buy fishes and cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

That’s so nice!

 

1st Kizan Wine Selection Chardonnay 2019  2090 yen

It is made from 100% Chardonnay grown in the estate vineyards in Yamanashi.

It is a truly clean style white wine.

At first, you may feel that it is a light body Chardonnay.

However, I could find a lot of complex fine Chardonnay characters.

I felt nice citrus, tropical fruits, melon, honey, vanilla, etc.

The taste was really pure and natural.

It was very good for sushi today.

 

 

2nd Chateau Mercian Mariko Vineyard Chardonnay & Sauvignon Blanc 2019  2500 yen

I opened a white wine as the second.

I tasted two bottles of white wine.

Recently, daimajo-sama like a white wine.

She said, “I need not a red wine if I can taste a good white wine.”

I bought this one at the winery last month.

It is sold only in Nagano.

It is made from Chardonnay and Sauvignon Blanc grown in the estate vineyard in Mariko Nagano.

At first, I felt strong minerals, which Chateau Mercian often has.

Then I felt nice fruits, good acidity with some mints nuance.

I sometimes find the blend of Chardonnay and Sauvignon Blanc in France, too.

It is very nice for Temaki-Sushi, too.