10/6
東京は急に涼しくなりました。
それでも10月にしては、まだ気温は高めですよね。
1本目 マルサン葡萄酒 百 甲州 2018年 1,410円+税
オーナーの若尾さんの仕込む甲州は、本当にきれいに澄んだ味わい。
辛口のキレのある味わいに、生のブドウを頬張るようなニュアンスがあります。
若尾さんは生食用のブドウも栽培していて、そちらも山梨で間違いなくトップクラス。
シャインマスカットの美味しさは、絶品といっても過言でないと思います。
その生ブドウの美味しさが、このワインにも見えるのです。
で、この価格は反則的にお安いですね。
勝沼の名家ならではの余裕でしょうか?
2本目 マルサン葡萄酒 百 ベリーA 2018年 1,310円+税
赤のベリーAは、甲州よりさらに100円安い値付け。
こちらも勝沼産100%。
甲州よりベリーAのほうがブドウの相場価格が安いので、ベリーAのワインも安くなっているんでしょう。
古くから勝沼のブドウ栽培農家としての矜持を感じます。
このベリーA、味わいは軽めですが、しっかりとした芯が通った味わい。
きれいな酸とタンニン、で、同じく生ブドウのニュアンス。
よいベリーAです。コスパ、抜群!!
Oct. 6
The weather has changed.
It becomes cooler today.
1st Marusan Winery Hyaku Koshu 2018 1410+tax
Marusan Winery is one of the oldest family wineries in Katsunuma Yamanashi.
It made from 100% Koshu grown in Katsunuma.
Mr. Wakao, who is the owner & winemaker, produces only fine-decent wines.
I felt very fine fruits, nice acidity and minerals.
I could find the essence of ripe-fine grapes.
The price is super-ultra-reasonable, I think.
2nd Marusan Winery Hyaku Beilay-A 2018 1310 yen+tax
The red is also made from 100% Beilay-A grown in Katsunuma.
It is a light touch red wine but very nice.
I felt charming red berries, very fine fruits, elegant tannin and nice after taste.
I am sure it is a top class Beilay-A in Yamanashi.
Well, the price is super discount.
Wakao-san pricing is crazy. :>