岩手短角牛のステーキ

9/10

今日のお料理。

 

おととい小田原の鈴廣で買った「かをり巻きとワサビ漬け」

 

 

炙りキハダマグロ マスタードソース

 

 

具沢山のサラダ

 

 

岩手短角牛のステーキ

 

 

短角牛は、誕生日プレゼントで頂きました。

 

 

脂肪分の少ない赤身肉で、すこぶる美味しかったです。

 

 

 

1本目 タケダワイナリー ブラン 2022  1,980円

山形産のデラウエア55%のマスカット・ベーリーA45%で仕込まれたワインです。

白ワインと表記がありますが、ベーリーAの果皮由来のほのかなピンク色。しっかりとした果実味と溌剌とした酸が印象的です。

このワイン、最近よく飲んでいます。

飲めば飲むほど美味しいワインですね。

 

 

2本目 ジューステンベング マイバーグ・ブロス リトルJ 2021  1,850円

南アフリカ・パール地区にある自社葡萄園で有機栽培されたシラー41%、サンソー39%、メルロー15%、グルナッシュ5%を野生酵母で発酵。

ブドウの75%はホールブランチで醸しています。

オーガニック、野生酵母、ホールブランチならではの、ふわっとした優しい口当たりが印象的。

しっかりとした骨格を持ちながら、味わいはどこまでもエレガント。

今日のステーキにピッタリでした。

 

 

Sep. 10

Today’s cooking.

 

Suzuhiro Odawara “Karimaki and Wasabi Pickles”

 

Broiled Yellowfin Tuna with mustard sauce

 

Salad with lots of ingredients

 

Iwate shorthorn beef steak

 

 

I received a shorthorn cow as a birthday present.

It was lean meat with little fat and was very delicious.

 

1st Takeda Winery Blanc 2022 1980 yen

It is a wine made from 55% Delaware from Yamagata and 45% Muscat Bailey A.

There is a description of white wine, but it has a faint pink color derived from the peel of Bailey A.

The firm fruit flavor and vigorous acid are impressive.

I have been drinking this wine a lot lately.

The more you drink, the better the wine.

 

 

2nd bottle Joostenberg Mayberg Bros. Little J 2021 1,850 yen

It is made from 41% Syrah, 39% Cinsault, 15% Merlot and 5% Grenache fermented with wild yeast grown in the estate vineyards in the Paarl region of South Africa.

75% of the grapes are macerated in the whole brunch.

Organic, wild yeast, and whole brunch have an impressive fluffy and gentle mouthfeel.

While having a solid skeleton, the taste is infinitely elegant.

It was perfect for today’s steak.